Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faszerowane jajka w skorupkach charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym smakiem. Dzięki temu mogą one przypaść do gustu nawet tym osobom, które na co dzień nie są wielbicielami jajek. To doskonały wybór na Święta Wielkanocne, podczas których główną rolę odgrywa ich bazowy składnik. Można zaskoczyć zaproszonych gość, przygotowując jajka w rozmaitych formach takich, jak właśnie ta potrawa. Taka wytrawna przystawka może być również z powodzeniem wykorzystywana podczas innego rodzaju uroczystości i przyjęć rodzinnych.
Jajka faszerowane w skorupkach - doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni
Faszerowane jajka w skorupce w podstawowej wersji składają się jedynie z odpowiednio doprawionego jajka, koperku i majonezu. Takie połączenie po podsmażeniu smakuje wyśmienicie i jest uwielbiane przez wielu smakoszy. Osoby, które pragną nieco urozmaicić ten przepis w wersji wegetariańskiej, mogą zdecydować się na dodanie również innych świeżych ziół takich, jak pietruszka, czy szczypiorek. To ostatnie współgra idealnie ze smakiem drobno posiekanych pieczarek i odrobiny cebuli szalotki. Niektóre osoby uwielbiają dodatek w postaci odrobiny chrzanu. Zdecydowanie warto próbować różnych możliwości tak, by wybrać najlepsze możliwe połączenie. Całość sama w sobie smakuje świetnie, ale jest często podawana z dodatkiem grzanek, czy bagietki. W przypadku Świąt Wielkanocnych idealną dekorację, którą również można spożyć, będzie stanowiła rzeżucha.
Jajka faszerowane w skorupce - jaki je przygotować?
Pierwszym krokiem do przygotowania przepysznych faszerowanych jajek będzie ugotowanie jajek na twardo. Warto na realizacje przepisu zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ aby przejść do kolejnego etapu, należy odczekać, aż one ostudzą. W tym momencie będą one gotowe do ostrożnego przekrojenia ich na dwie połówki ostrym nożem oraz wyjęcia ich zawartości ze skorupki przy użyciu łyżeczki. W tym momencie skorupki będą już gotowe i można przejść do przygotowywania farszu. Jajka, czy zioła powinny być drobno posiekane. W tym momencie można połączyć pokrojone drobno składniki i doprawić je, a także dodać do nich majonez. Po dokładnym ich wymieszaniu powstaje farsz, który należy nałożyć do poszczególnych skorupek. Przed rozpoczęciem smażenia jajka powinny być posypane bułką tartą. Ostatnim krokiem będzie rozgrzanie na patelni oleju lub roztopienie masła oraz smażenie faszerowanych jajek do momentu aż bułka tarta się zarumieni.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Jajka ugotuj na twardo.
Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.
Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.
Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawaj z bagietką.
(Brak tytułu)